Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското либертарианско общество: Избирателната система се нуждае от легитимност

Мажоритарен или пропорционален ще бъде вотът е от второстепенно значение

Снимка: БГНЕС

Българското либертарианско общество предлага да се въведе активна регистрация за участие в изборите. Според тях това е най-добрата изборна реформа и най-простият начин за справяне с изборния туризъм и с купуването на гласове.

Няколко са основните проблеми на българската избирателна система и тук се открояват две ключови особености.

Едните са генераторите на недоверие, които са купуването и продаването на гласове. Повече от 64% от хората смятат, че това е основният проблем, следван от изборния туризъм и грешките на мъртвите души в списъците, обясни в ефира на "12+3" Велина Михайлова и продължи:

Фактите обаче сочат нещо съвсем различно и експертното наблюдение е, че най-големият проблем всъщност са организационните нарушения – 67,47%. Явно съществува съществено разминаване между обществената представа и емпиричните факти.

Затова според представителите на Българското либертарианско общество трябва да се осъществи реформа, която да разглежда легитимността на изборите и от друга страна трябва да има нещо, което да възвърне общественото доверие в българските избори. Те предлагат активна регистрация – т.е. избирателят сам да подава заявление, че иска да участва в изборите.

Що се отнася до това дали да се въведе мажоритарна или смесена система, Калоян Правов обясни:

Считаме за много безотговорно за пореден път да се сменят системите.

Многото законопроекти, обсъждани в Народното събрание, анализаторът коментира така:

Нито един от тези законопроекти не говори за активна регистрация, за по-добро управление на избирателните списъци, дори ако щете само за изчистване на мъртвите души. Според нас е по-важно да има легитимна система и хората да знаят, че вотът им няма да бъде неутрализиран от това, че някой е дал на някой 35 лева.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени