Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селфита и татуировки - каква е мотивацията на любителите им у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от любопитно проучване, което се спира на модерните и особено любими на тийнейджърите начини за себеизразяване - селфитата и татусите, представи в ефира на „Хоризонт“психологътдоц. Маргарита Бакрачева.    

Минава се през различни тенденции и моди и двата феномена са част от нашето ежедневие  и е добре да знаем какво се крие зад мотивацията при практикуването им, обясни доц. Бакрачева.

Сред българите водещ мотив и за правенето на селфита, и за татуировките е личната емоция , а не толкова следването на определена мода, е показало проучването:

Това, което много положително се очерта, е водещият личен мотив – тоест не е следването на някаква тенденция, защото всички правят така, а запечатването на някакъв личен спомен.

И според мен това е един доста важен момент, който да се открои, тъй като това е специфичният начин, по който хората изразяват себе си - нещо, което е лично и искат да  го запазят за себе си, а не просто понеже искат да бъдат част от общата вълна. Личният момент и автономността, която се влага във всяко едно решение, са водещите при избора.

Това в известна степен противоречи примерно на някои данни, които показват, че в други държави един от водещите мотиви е репутацията на татуиста или на студиото. Но този личен момент, специално за изследваните лица в това изследване,  беше водещ фактор.

Изследването е проведено сред 241 души на възраст между 19 и 46 години. Повече за него може да научите от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна