Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Няма основание за прекратяване на договора за приватизация на БМФ

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС
Към момента няма основание за прекратяване на договора за приватизация на дружеството "Български морски флот". Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов:

Единственото им забавяне е за работната сила, за която те си плащат неустойки винаги досега. Считам, че няма основание за прекратяване на договора, тъй като в прекратяването на договора трябва да има пълно неизпълнение. Към момента такова не може да има, тъй като не е приключил контролът.

Вчера правителството отпусна 2,4 милиона лева за обжалване на арбитражно решение от 30 март. Искът пред Върховния касационен съд е за отмяна на решението по дело, водено от купувача на БМФ – дружеството "Кей Джи Маритайм Шипинг" – срещу Агенцията за приватизация.

Според вицепремиера Валери Симеонов това решение на арбитража позволява на купувача да не изпълнява стриктно ангажиментите по приватизационния си договор:

Ако не бяха заделени тези пари и ако не беше обжалвано решението на продажба, бих казал арбитражен съд към Българската търговско-промишлена палата, тогава щеше да се създаде една изключително опасна практика за приватизаторите, които да искат да се променят условията, които са подписали в договора за приватизация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна