Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Употребата на плацентата – разбиване на митове

Снимка: БГНЕС

Плацентата се счита за биологичен отпадък, въпреки че в интернет има клипове, в които хора ядат плацента.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Милко Сираков, гинеколог в Университетската АГ болница "Майчин дом", обясни какво представлява плацентата:

Плацентата може да се използва за вземане на стволови клетки и то най-вече от пъпната връв, а не от самата плацента. Тези стволови клетки могат да се използват за лечение на някои заболявания, като идеята е най-вече те да се използват като "резервни части" за самото бебе, защото тези стволови клетки са си негови. В някои случаи могат да се използват и за други хора. Това става при много стриктни и много специални условия – в болнична обстановка. Малко след раждането на бебето се вземат тези стволови клетки, обработват се и замразяват. Не може просто така човек да си занесе плацентата вкъщи и там да извлече нещо.

Едно време плацентата се използваше за получаване на прогестерон, допълни проф. Сираков:

Прогестеронът се използваше за подкрепяне на начална бременност, при някои хормонални нарушения, изобщо като лечебно средство. Дори се продаваше в ампули, но това беше преди доста години. В един момент възникна опасността от заразяване със СПИН, заостри се вниманието по отношение на кръвните продукти и на всякакви телесни течности. Вече към плацентата се отнасяме като към опасен биологичен отпадък.

Цялото интервю с проф. Милко Сираков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна