Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладостта на пъпеша не зависи от външния му вид

Снимка: БГНЕС

Има различни теории къде и кога е започнало отглеждането на пъпеша. Стара земеделска култура, известна от древните Вавилон и Египет, пъпешите са дошли в Европа през Мала Азия в началото на новата ера. Пренесени са от древните гърци и римляни.

Как пъпешите са стигнали до Плевенско и кога – не е известно, но от години дъбнишките пъпеши са сред най-търсените на пазара. По тези места се засаждат декари с пъпеши.

Веселка Михайлова, която е икономист и работи във фирма за финансови консултации, отглежда 12 декара пъпеши за пазара:

Поминък от много време е. Явно почвата е благоприятна за този вид култури. Имаше отлив на хора, тъй като няма пазар, ниски цени, много вносна стока, която срива българския производител, но все още има хора, които продължават да се занимават с това. За два месеца си докарват допълнителни доходи.

Навремето нашите предци събирали и изсушавали на слънце семената. Сега се купуват готови и повечето сортове са хибридни. Преди години не използвали и препарати. Сега климатът се промени и болестите по растенията са повече, което налага обработка и на пъпешите, пояснява Веселка Михайлова и съветва:

Пъпешите с по-напукана кора са по-добри като вкусови качества. Сладостта на пъпеша не се определя от външния му вид. Ако времето е много дъждовно, или пъпешът е откъснат не във фазата, когато е тръгнал да узрява, той на другия ден ще стане жълт. Ако сме го държали насила, докато добие този жълт цвят, той няма да е толкова сладък.

Още за отглеждането на пъпеши слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна