Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Върху договора за добросъседство между София и Скопие се фокусира и македонският вестник "Вечер".  С подписването му няма да постигнем целта - Атина е тази, която държи ключа, подчертава от страниците на изданието бившият македонски външен министър Никола Поповски. 

За гръцкия печат обаче е водеща темата за завръщането на страната на международните пазари. Атина следи с интерес и днешното заседание на МВФ, на което институцията трябва да се произнесе по гръцкия дълг и по евентуалното си участие в гръцката програма. На страниците на вестник "Нафтемборики" пък откриваме материал за това дали и как Германия печели от гръцката криза. 

Румъния рискува да остане без лекарства, алармира вестник "Ромъния либера".  Милиони пациенти са застрашени да останат без лечение заради изчезването на основни медикаменти от пазара, а причината е нарастване до близо 30 процента на  таксата, която налага на производителите да върнат на държавата част от печалбата от продажбите на компенсирани от държавата лекарства, уточнява изданието. 

Промените в турския кабинет, обявени от премиера Бинали Йълдъръм, са водещи за турската преса. Под заглавие  "Правителство до 2019 година" излизат редица турски издания, сред които "Тюркие", "Йени шафак", "Поста" и "Стар". Всички те поставят акцент върху факта, че това ще бъде правителството, което ще отведе страната на критично важните президентски избори през 2019-та, когато се предвижда преминаване към президентска система на управление в южната ни съседка. Зад кулисите се появиха коментари, че президентът още веднъж е решил да акцентира върху новаторството и реформите, коментира проправителственият "Сабах"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна