Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Панов от Българския център за нестопанско право:

България все още е „развиваща се“, а не „развита“ страна по отношение на гражданското общество

Снимка: БГНЕС

Индексът за устойчивост на НПО за 2016 година показва, че България все още е „развиваща се“, а не „развита“ страна по отношение на гражданското общество. Вече пета година нашата оценка не се променя. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Любен Панов от Българския център за нестопанско право. 

Има някакви промени в различните показатели, но като цяло ситуацията остава без промяна. През 2016-а имаме влошаване по отношение на финансовата устойчивост на гражданските организации. Това означава, че организациите в България имат проблем да привличат средства, за да постигат своите цели и мисии, да осъществяват дейностите си, което е лошо, защото организациите работят в най-различни сфери - помагат на деца, възрастни хора, борят се за опазване на околната среда.

Икономическата ситуация в страната има някакво отношение към финансирането на неправителствените организации, но културата и традицията на обществото също имат голямо значение, например за развитие на дарителството, коментира Панов и уточни, че страната ни е можело да се озове в неприятно положение за бъдещите класации, ако с промените в ЗСВ са били приети и текстовете, касаещи финансирането на магистратските организации:

Понеже Законът за съдебната власт касае единствено сдруженията на магистратите, то би се отразило на тях много негативно, но и като цяло на оценката на България, по мое мнение, защото ограничаването на финансирането на гражданските организации е всъщност ограничаване на свободата на сдружаване и това е много ясно от международните споразумения, към които България се е присъединила. Ясно е и от Конституцията на страната.

Последните три страни в индекса са Азербайджан, Беларус и Русия. И в трите са предприети мерки за ограничаване на финансирането от чужбина за гражданския сектор или стигматизиране на организациите, получаващи пари от чужбина - очернянето им и приравняването на получаването на средства от чужбина на защита на чуждестранен интерес, един вид. Малко хора правят връзката, например, че при природно бедствие първите, които се притичват, са чуждестранни организации, които правят дарения на храна, одеяла, средства и така нататък. 

На обратния пояс е Естония, поясни Панов и коментира, че с влизането в сила на дългоочакваните промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел от януари 2018 г. би трябвало да се улесни създаването на НПО. Експертът допълни, че в последното предложението за създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към МС е решено той да се състои само от граждански организации, а да бъде председателстван от вицепремиер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна