Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Георгиев, ДЕОС: С измененията в НПК се създават специфични правила малко като за "наши хора"

Снимка: deos.bg
Подписването на промените в Назазателно-процесуалния кодекс от президента Румен Радев са една непремерена реакция от негова страна, коментира в предаването "12+4" Емил Георгиев от партия ДЕОС:

Имахме една много бърза, според мен, непремерена реакция от страна на президента Румен Радев с пускането на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Мога да си представя допълнителна хипотеза, в която той изобщо не е разбрал какво върши, не е бил наясно, може би защото не разбира материята, може би защото онзи, който му е шеф на кабинета по правни въпроси, не го е информирал за хоризонта на тези изменения. Може това да е част от политическа сделка, защото, нека не забравяме, че с измененията в НПК се създават едни специфични правила малко като за "наши хора". Мисля, че съвсем на място стои упрекът, че се създава един ВИП съд, буквално за ВИП клиенти, той обаче не е за всички ВИП клиенти, а само за определени.

По отношение на Специализирания наказателен съд, Георгиев коментира:

Нищо не пречи, от една страна, да се действа там като бухалка, от друга страна, да се издават някакви удостоверения за безвиновност. Мисля, че прокуратурата на Република България е отъпкала една много добра пътека в това отношение.

Влизаме в една хипотеза на специализираните съдилища, които у нас по конституция са позволени, макар и в много тесни граници, и в момента границата на специализираността излиза малко в посока на извънредността. Защото това, което ще му бъде подсъдно, съобразно тези изменения, на Специализирания наказателен съд, вече няма да бъде по предмет на извършеното деяние в такава степен, а по извършител. Т.е. за определени длъжностни лица ще бъде оправомощен Специализираният наказателен съд да им гледа делата с различни процесуални срокове, в изключително с различни условия за осъществяване на адвокатска защита, което е притеснително.

Във връзка с това, че Цветан Василев ще търси закрила по закона "Магнитски", Емил Георгиев каза: 

Не че на него искам да му адвокатствам, но той има всички основания да се страхува да се върне в България и то да се страхува за живота си. Така че извън битката, която той води на местно равнище в Белград, за да може да остава там, той покачва залога, възползвайки се от възможностите на този закон "Магнитски", които, на първо място, той отново ще влезе в заглавията, той отново ще диктува някаква част от дневния ред, и аз силно се надявам да вкара в обяснителен режим както главния прокурор, така и Делян Пеевски, но и да не забравяме премиера на републиката.

Според мен това действие разби малко тишината на лятното блато, медийно и политическо, в България. Таман бяхме навлезли, как да кажа, във ваканционно настроение, и се появи тази новина, и това ще бъде и нейният най-голям ефект. Големият въпрос е дали наистина това се цели, или пък се цели много повече повдигането на темата, нейното поддържане, защото е видимо много неприятно на останалите замесени.

Разговора на Даниела Якова и Силвия Великова с Емил Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна