Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро музей в Килифарево приютява вещи от ежедневието на близкото минало

Снимка: Здравка Маслянкова

Най-големият в страната ретро музей на техниката се намира на десетина километра от Велико Търново. Колекцията му е подредена в Младежкия дом в град Килифарево. Ретро експозицията е разположена в шест просторни зали и представя повече от 600 експоната, които напомнят на посетителите чара на техниката от близкото и по-далечното минало.

Инициатор за създаването на музея е директорът на Младежкия дом Тодор Тодоров. Идеята се зародила преди 15 години, а с общи усилия жителите на Килифарево успели да превърнат вече неизползваемите и стари уреди от домовете си в огромна ретро колекция, която продължава да расте и до днес. Помогнали и Младежкият дом във Велико Търново и Регионалният исторически музей. В книгата на дарителите, чийто стари експонати са събрани в Килифарево, са записани имената на повече от 150 души от цялата страна, разказва Тодор Тодоров:

През 2005-а година сложихме началото на този ретро музей. За празника на нашия град открихме първата зала. Бяха представени 60, максимум 70 неща от техниката на бита на българина, използвана през миналия век. Имаше компютри, грамофони, радиоапарати, радиоточки, някоя пералня, шевна машина. С течение на годините населението от нашия град даряваше много техника.

Снимка: Здравка МаслянковаХора от други градове и краища на страната, посещавали музея, дарявали кой грамофон, кой магнетофон. Сега експозицията наброява около 600 образци на техниката от миналото. Най-старите са два германски радиоапарата от 30-те години на миналия век, чиито собственици не доживели да разкажат тяхната история.

Повечето от десетките стари радиоапарати и телевизори в ретро музея на техниката  в Килифарево не работят. Трудно е да бъдат ремонтирани, защото части за тях вече няма, обяснява Тодор Тодоров, докато пуска един от старите грамофони с игличка и винилова плоча. Музеят разполага със стотици винилови плочи с българска и западна музика. В него се пази магнетофонът „Мамбо“, с който през 40-те и 50-те години на миналия век са били устройвани градските забави в града.

Най-голям интерес сред посетителите на музея предизвикват първите роботи „Робко“, казва още Тодоров:

Първите роботи „Робко 01“, произведени в нашите електронни заводи тогава, навремето, с който робот можело да се пренесе може би един молив, един химикал. Това е от 1975-76-77-а година.   

Интересни са старите пишещи и сметачни машини от 70-те години. Посетителите могат да видят работещи стари пощенски телеграфи. В специален кът са изложени стари киномашини. В Килифарево няма кино от десетилетия, но киномашините са запазени, уточнява Тодор Тодоров:

Снимка: Здравка МаслянковаТе си стоят там, където беше киносалонът, а имено в читалището. Това са киномашини, които са ни дарени, които са функционирали, работили са. Те са отворени, за да могат посетителите на тази сбирка да виждат как се е движела лентата, откъде влиза, къде минава и откъде излиза.

Подвижна радиостанция имам тук, продължава обиколката на Тодор Тодоров сред ретро експонатите:

Военни радиостанции, а тук имаме дарени и любителски радиостанции. В далечното ми минало, говоря за преди 40 години, когато е създаден и Младежкият дом в града, е имало радиоклуб към този дом. Тогава много от децата са участвали в този радиоклуб.

Още за пътуването в миналото - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна