Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата сателитна станция на Балканите стана на 40 години

Някога станция "Плана" била охранявана с лека картечница и е работила за единствената телевизионна програма

Станция "Плана"

Най-голямата сателитна станция на Балканите - „Плана“, навърши 40 години от своето създаване.

На 40 километра извън София, криволичещ път отвежда до място, което иначе трудно ще откриете без водач, но което не е скрито за света вече 4 десетилетия. Антенно поле, кръгла сграда, огромна антена на покрива и над 50 други антени оформят технологичния пейзаж на станцията.

Сателитната станция "Плана" е построена в специфична местност, където има най-малко валежи през годината, в район, който е максимално защитен от радиосмущения. Това е предпоставка за безпроблемна работа на най-голямото сателитно комуникационно съоръжение, служещо за пренос на телевизионни и радио програми.

Инженер Владимир Дашков разказва през "Хоризонт", че романтично настроени хора идват на поляните до станцията, за да гледат персеиди и други падащи звезди:

Изгасихме цялата станция, за да направим жест към хората и включихме само лампичките за самолети горе. Стана космическо.

Отвъд романтиката съоръжението е високотехнологично от самото си създаване. В първата машинна зала, откъдето е излъчен и първия сателитен сигнал от България към спътник в космоса, могат да се научат други интересни подробности:

Целият капацитет на тази станция по това време е бил една телевизионна програма. Цялата станция е била пълна с оборудване, тук са работили 37 човека, за да могат да поддържат една телевизионна програма капацитет. Сега с по-малко хора, с по-малко техника излъчваме над двеста канала.

Това са първите руски предаватели, които са с мощност десет хиляди вата - за сравнение една микровълнова печка е 800 вата, около 12 пъти по-мощно от микровълнова печка, усилена докрай. Целият капацитет по това време е бил осем телефонни канала. Оттук е минавал включително "червеният телефон" София - Москва, през тази апаратура. Оттук БНТ е правила всичките си репортажи в продължение на 20 години. Техниката е уникат и на много малко места в света е запазена.

В станцията се намира първата сателитна антена в България - 12-метрова, тежи 60 тона, изградена от дуралуминий през 50-те години, руска разработка.

Монтирали са такива антени на кораби, за да правят връзка между Куба и Русия. Интересното е, че тази антена до ден днешен работи. Миналата година през тази антена излъчихме "50 години Стоичков". Това нещо, за да работи при тези мощности, се охлажда с дестилирана вода, пояснява инж. Дашков.

Някога станцията е била охранявана от двама милиционери и лека картечница. В началото не е имало отопление и когато валял сняг, който в тази местност достига метър и половина през зимата, антената е била спирана, а двама дежурни с лопати са изривали снега, последвано от спиране на международния телефонен трафик през България:

Връща се антената и продължава излъчването.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна