Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тексас евакуира десетки хиляди хора в очакване на урагана "Харви"

Ураганът "Харви" в Мексиканския залив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди хоря бяха евакуирани в американския щат Тексас в очакване на урагана "Харви". Очаква се това да бъде най-сериозната буря, достигнала континенталната част на САЩ за последните 12 години. В момента ураганът e от категория 2 и с ветрове със скорост от 140 километра в час. Той се намира в Мексиканския залив и метеоролозите прогнозират, че ще порази Тексас в петък вечер. Заради очакваните поройни дъждове Националният център по ураганите на САЩ предупреди, че може да има опасни наводнения в град Хюстън и района около него.

Кметът на град Корпус Кристи в американския щат Тексас предупреди местните жители да се вслушат в предупрежденията за очаквани наводнения заради урагана "Харви" и да се евакуират. По най-категоричен начин окуражаваме хората от районите край водата да го избегнат, каза кметът на Корпус Кристи Джо Маккоум.

Заради урагана губернаторът на Тексас Грег Абът активира 700 членове на Националната гвардия и нареди военни хеликоптери в градовете Остин и Сан Антонио да бъдат в готовност за спасителни операции.

"Харви" ще засегне и петролната индустрия в щата. Енергийните компании вече евакуират служителите си от петролни платформи в Мексиканския залив, а на сушата рафинерии спират дейноста си, подготвяйки се за урагана. В резултат на това цените на горивата в САЩ скочиха до най-високите си стойности за последните три седмици.

Ако "Харви" достигне бреговете на Тексас като ураган категория 3, той ще стане най-свирепата буря, поразила САЩ от октомври 2005 г., когато Флорида пострада от урагана "Уилма". 87 души загинаха вследствие на "Уилма", припомня Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна