Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха хората от село Влахи заради заплахата от бушуващия пожар

Критична е ситуацията около село Влахи в Кресненското дефиле, където пети ден бушува пожарът

| обновено на 28.08.17 в 19:28
Снимка: Кети Тренчева

Евакуираха хората в село Влахи, община Кресна, заради големия пожар в района, който бушува вече пети ден. Около 600 пожарникари и доброволци продължават борбата с огъня, който е на по-малко от три километра от населеното място, като това е причината за обявената от областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов евакуация. 

Евакуираните хора са настанени в град Кресна. Става дума за 27 души, повечето от които притежават вили във Влахи. Според адресната регистрация постоянно живеещите в селото са само шестима. Бизнесмен, който по европейска програма отглежда овце и кози във Влахи, първоначално се е бил заключил в къщата си и въпреки призивите и на полицията, и на областния управител не е излизал дълго време, което е забавило процеса по евакуацията на всички жители. 


Във връзка с евакуацията по-рано днес главен комисар Николай Хаджиев посочи:
Една част от тях (хората, които трябва да бъдат изведени - бел. ред.) са постоянно живущи, а други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни. Предприети са бързи действия след издаването на заповедта от наша страна – хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо. Предполагам, че ще срещнем съпротива от страна на част от жителите на село Влахи, както беше преди дни тук в селата Ощава и Сенокос. Знаем, че са привързани към къщите си, към животните си, но най-важното е човешкият живот. 

Причината за усложняването на ситуацията е, че днес отново се появи силен вятър, който разпали огъня, загасен преди няколко дни. Въпреки направените около селото големи просеки, пламъците успяха да преминат близкото възвишение и още преди обяд започнаха да пълзят към населеното място. Черните облаци дим са сигнал за това, че горският пожар е върхов и се разпространява изключително бързо. Няколко пожарни коли тръгнаха незабавно в помощ на колегите си в района на Влахи.  На помощ тук пристигнаха автомобили и огнеборци и от Монтана и Враца. На мястото са и десетина високопроходими автомобила на Югозападното държавно предприятие, които гасят от сутринта.

Огънят е на около 3 км от Влахи, като се е разпространил много бързо, обясни старши инспектор Виктор Тонков от пожарната:

Появилият се силен вятър доведе до това огънят бързо да се разпространи в посока село Влахи, което наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират с цел овладяване на пожара. 


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова водачите на автомобили:
Има случаи, дори не пропускат колите със специален режим. Чрез вас (медиите) ги моля да бъдат много внимателни -  където видят коли със специален режим, тъй като се налага да слизаме вече на път Е-79, да се движим до Влахи и в обратна посока - да ни пропускат, не само пожарните - всички коли със специален режим. Това е важно, за да не станат инциденти.
Министър Радев обясни, че ситуацията се е усложнила заради вятъра.
Надяваме се, повече няма да бъдат засегнати къщите. Искам да обърна внимание и да чуят гражданите за Горно Българчево. То е оттатък пътя, идвайки от София, вдясно от Симитли. Наложи се и там да изпращаме автомобили. Моля да се спрат всички неща, които водят до пожари, хората да бъдат много внимателни. Много е сухо, да изчакаме дъжда утре. С премиера сме във връзка постоянно. Наложи се да потърсим и помощ - вертолетите, видяхте ги. В едната посока отиваха до Влахи, на всеки 4 минути, на 2 минути сипваха по една пожарна буквално. Водоемът е между Влахи и Ощава. Но, огънят е много силен и продължаваме да се притесняваме. Засега пазим парка Пирин.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна