Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Стартира процедурата за дисциплинарно наказание на директора на СМГ

Снимка: Ани Петрова

От днес стартира процедурата за дисциплинарно наказание на директора на СМГ. Той наистина е бил на работното си място и е получил своето писмо за писмени обяснения по повод констативния протокол, изготвен от петчленна комисия на МОН, която е реализирала проверката през юли. Това каза за предаването "12+4" по "Хоризонт" началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в София - град Ваня Кастрева. Тя съобщи, че са установени 15 сериозни нарушения в гимназията:

Нарушения свързани с организацията на образователния процес! Там не е изпълнен учебният план за учениците в пети клас по отношение на обучението им по музика. На педагогически къвет са взимали решения, които не са в правомощията на съвета.. Има нарушения, свързани с цялостната организация на работата на Съвета и във воденето на Книгата за регистриране на заповеди на директора, където се допуска регистрирането на заповеди с индекс име, а само с номера.

Реално погледнато дори има записани ученици,  без да са приложени оригиналите на удостоверението за завършен начален етап, нещо, което е част от заповедта на министъра.

Днес получихме подписка от 707 души, които са бивши и настоящи ученици на СМГ и други заинтересовани лица, които смятат, че авторитарното поведение на господин Стоянов и липсата му на желание за диалог, са крайно неприемливи и са в разрез с добрите практики в една от най-елитните гимназии в страната.

Законовият срок за получаване на писмените обяснения е 3 дни. След това Дисциплинарният съвет трябва да ги разгледа и да излезе с решение.

Милен Димитров, родител на шестокласник, сподели, че протестът на родителите не е започвал само в защита на уволнената учителка Петя Тодорова, но и на онези обещаващи млади учители, чиито срочни договори не са били подновени без обяснение.

Първото е , че се пестят пари от делегираните бюджети. Второто е, че на млади преподаватели не им се дава сигурност да могат да разгърнат собствения си потенциал, а се държат в едно подчинено положение дали ще се поднови или няма да се поднови договорът им всяка една учебна година. Това е в нарушение! Има изрични писма от министъра, който казва, че тази практика е неправилна и трябва да се прекрати, но въпреки това господин директорът не подновява договора на нашия господин Георгиев. Защо сме се хванали за него?! Защото той, за една година, нашите деца  - математици, защото все пак учат в СМГ, успя така да ги запали по български език, той е преподавател по български, че те излязоха на най-високо място на регионалния кръг на олимпиадата по български език! Нали разбирате, в СМГ!!!

Родителите настояват въпросът да бъде разрешен окончателно и се заканиха да използват всички инструменти за натиск на гражданското общество.

Ние сме граждани и ще използваме абсолютно всички възможности на гражданското общество ние, като граждани, да оказваме необходимия натиск върху господин Стоянов и върху институциите, докато този проблем не бъде решен окончателно. Половинчати решения нас не ни устройват. Всичко, което е в арсенала на гражданина, ние сме решени и ще го използваме.

Интервюто на Диана Янкулова и Александра Михайлова с Ваня Кастрева и Антоний Стоянов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна