Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърт век Христо Атанасов подкрепя хора в беда и не спира

Христо Атанасов с младежи, на които помага в Леденик
Снимка: Здравка Маслянкова

22 деца и възрастни намират подслон, подкрепа и приятелство във великотърновското село Леденик. Те не са несретници, а хора, които се нуждаят от подкрепа, която обществото не им дава. Намират я при благодетеля на сираците - така всички наричат Христо Атанасов, който е носител на званието „достоен българин“. Четвърт век той дава подкрепата си на хора в беда и не спира. Направил им е приют, в който най-малкият обитател е 3-месечно бебе, а най-възрастният е мъж на 66 години. В приюта в Леденик има жестоки правила – не се толерират кражбите, лъжата и пиянските свади. 


Христо Атанасов разказва: 

От 90-та година - след прехода, се оказа така, че работата ми е специфична с комплексен труд и в този труд се навъртат все такива юнаци  - било от произвола или от сиропиталища пуснати, вече навършили години, и търсят всякакъв вид работа само и само да могат да оцелеят. Свършвайки работния ден, той казва: „Аз нямам и къде да спя“.

Така Христо Атанасов, който е в бизнеса с вторични суровини, решава да подслони несретниците и да им помогне с работата. В началото преустроили бивша ветеринарна лечебница във великотърновското село Шереметя, плащали за порутената сграда наем на държавата, но после нещата се объркали. Приютът бил прехвърлен в село Леденик. Христо Атанасов е помогнал на десетки:

Учех ги на занаяти и доста момчета така усвоиха от занаятите и сега има в Холандия, в Дания, в Германия, има и в България, които работят. Но има и диви момчета, всички не могат да бъдат еднакви, които не хващат нищо.

Сега Христо Атанасов си е поставил за цел да направи малки сглобяеми къщички, за да имат децата и възрастните, които е приютил, относителна самостоятелност. За да му помогнат, във Велико Търново ентусиасти организират благотворителни базари, на апелите откликват и дарители. Повече по темата чуйте от репортажа на кореспондента на БНР в старата столица Здравка Маслянкова.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна