Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца Съединението беше почетено пред паметника на загиналите във войните

За първи път във Враца Съединението беше почетено пред паметника на врачаните, загинали във войните за обединението и независимостта на България. Мемориалът е известен като "Лъвчето“ и е изграден пред повече от 90 години със средствата и труда на местната общественост. Днес на празника признателните врачани бяха част от тържеството за 6-ти септември. В него участваха военни от поделението на града, представители на централната и местната власт, духовници и общественици.

С молебени и митинги преди 132 години, ден след Съединението на Княжество България и Източна Румелия, на много места във Врачанско подкрепят този акт на обединение. Молитва беше отправена от Врачанския митрополит Григорий:

Днес ние горещо молим Всеподателя Бога единението винаги да е в нашите души, народът ни да е в своята цялост. Осъзнали, че само така единни можем да преодолеем всяка трудност, всяко предизвикателство на съвремието. Съединени чрез взаимна обич и готовност за взаимопомощ ще преминем през вековете, за да бъдем славен народ.

Официалното честване на 6-ти септември събра врачански народни представители от различни политически сили, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет във Враца Румен Антов, общински съветници, културни дейци и общественици.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ива Антонова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени