Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И учителите ще преценяват да плаща ли държавата месечни помощи за деца в пари, или в натура

Снимка: Катя Борисова
Учителите също ще преценяват дали държавата да плаща месечни помощи за деца в пари, или в натура. До ноември е срокът за промени, които обвързват социалното подпомагане с редовното посещение на детска градина и училище.

За "Хоризонт" заместник-социалният министър Росица Димитрова каза, че сега помощи в натура, по преценка на социалните, се дават само за 2250 деца от над 600 хиляди с право на месечно подпомагане. След промяната се очаква броят им да нарасне. През директорите учителите ще могат да искат вместо пари за родителите на децата да се осигурява:

Пълно или частично заплащане на такса за детска ясла или за детска градина, пълно или частично заплащане на такса за детска кухня или столово хранене, за купуване на храна, облекло, обувки и други стоки за ежедневна употреба, необходими за детето, в зависимост от възрастта му. За купуване на учебници, учебни пособия и други стоки, каза заместник-министърът.

Ако помощта е в натура, родителите ще получават ваучери на определена стойност, за да закупят необходимото, а на училища и детски градини ще се превеждат парите за столово хранене или такси. Социалните ще спират и месечните помощи за наем на общинско жилище, ако детето не посещава редовно училище или детска градина, каза още Димитрова и посочи:

При непосещаване без уважителни причини – на три дни в задължителната предучилищна подготовка, на пет дни в задължителната училищна подготовка – при такава констатация за съответния месец да се спира изплащането на помощта за наема на самотните родители.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна