Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Петров: Незаетите учителски места в София са около 300, а за страната – 3000

Снимка: БГНЕС

В София незаетите учителски места са около 300, а за страната минават 3000. Това каза в предаването "12+3" Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му не се е повишил интересът към учителската професия.

Трябва да минат години студентите да усетят, че учителската професия е перспективна, търсена, авторитетна. Няма богати учители по света, учители стават тези, които носят призванието за учител в душата си, отиват и заради авторитета на учител са в системата. /…/ Трябва да привлечем младите, но само със заплащане няма да успеем. Трябва да вкараме и авторитета на професията, доверието на родителите, трябва да им кажем, че има национална политика за борба срещу агресията в училище, срещу стреса, на който е подложен един учител. 

Министерството на здравеопазването се отказа от въвеждането на задължителни ежегодни психотестове за учителите. Това се случи, след като от Синдикат "Подкрепа" обявиха, че учителите ще излязат на протест с искане оставката на здравния министър, ако психотестовете не бъдат отменени. От МЗ предлагат да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учителите, а оставят на директорите на училища да преценяват необходимостта от медицински прегледи. По този повод Петров коментира:

Отпада периодичността, т.е. всяка година учителите да минават на задължителни прегледи, не само на психотест и оттам нататък те да доказват, че са физически здрави и не са опасни за своите ученици. Този член кореспондираше към разлюляването на доверието в учителите по отношение на техни евентуални заболявания. Това до голяма степен катализира едно недоверие и към професията "учител", подобно се шири и към професията "лекар". Ако няма доверие между лекар и пациент, няма как да стане лечението. Няма как да стане и образованието, ако няма доверие между родителя и учителя. Ние трябва да вървим към възраждане на това доверие.

По думите му, има други нормативни документи, които могат да казват, че ако учителят има някакъв вид заболяване в такава степен, че не може да изпълнява задълженията си, да се отстранява от работа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна