Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани

Стрелба в Лас Вегас, най-малко 50 души са загинали

Отговорност пое "Ислямска държава"

| обновено на 02.10.17 в 17:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Най-малко 50 са жертвите на стрелбата в казино в Лас Вегас, ранените са повече от 400, сочат последните данни на медицинските служби в града. Стрелецът бе идентифициран от полицията като 64-годишния Стивън Падок, местен жител. Той открил огън по време на кънтри концерт, където е имало около 22 хиляди души. Падок е стрелял от 32 етаж на хотел "Мандалей бей" в продължение на няколко минути. Властите съобщиха, че разследващите са открили голям брой огнестрелни оръжия в хотелската стая, но засега мотивът за нападението не е известен. 
Смятаме, че човекът се е самоубил преди да влезем. Обискът в стаята продължава, но открихме повече от десет пушки там, каза шериф Джоузеф Ломбардо от полицията на Лас Вегас.
"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Лас Вегас, съобщи Би Би Си. Атаката в Лас Вегас беше извършена от боец на "Ислямска държава" и той я извърши в отговор на призива ни да се нападат цели на коалицията, се казва в изявление, оповестено от агенцията на джихадистите Амак. Посочва се също, че стрелецът Стивън Падок е приел исляма преди няколко месеца. 
В разследването на нападението се включва и Федералното бюро за разследване. Медиите коментират, че това е най-смъртоносният инцидент с огнестрелно оръжие в американската история. 

Оцелели от стрелбата описват ужаса, който са преживели:

Първо помислихме, че са фойерверки, но след това включиха осветлението и наблизо видяхме един мъж с куршум във врата, не се движеше. След това хората просто почнаха да падат.
Заради случилото се някои полети на международното летище "Маккарън" са отклонени към други летища.
Президентът Доналд Тръмп изказа съболезнования на близките на жертвите и окачестви стрелбата като "ужасяващ" инцидент.
От МВнР заявиха, че няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в Лас Вегас. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени