Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд ще произнесе присъди срещу обвиняемите за опит за убийство на Ердоган

Днес съд в град Мугла ще произнесе присъди срещу обвиняемите за опит за убийство на турския президент Р. Т. Ердоган по време на неуспешния преврат миналата година.

Подсъдими са 47 души – бивши пилоти от военновъздушните сили или военни от специалните части, които в нощта на 15 юли нахлуха в хотела в Мармарис, в който президентът беше на почивка. Целта на заговорниците е била да арестуват или убият турския лидер. Държавният глава обаче беше напуснал малко по-рано мястото.

Освен за опита за убийство подсъдимите отговарят и за членство във въоръжена терористична организация, нанесени материални щети и други по-леки обвинения. Прокуратурата е поискала максимални наказания, включително доживотни присъди.

Тъй като курортът Мармарис попада под юрисдикцията на съда за тежки престъпления в град Мугла, процесът се провежда именно в областния център. Заседанията протичат при изключително засилени мерки за сигурност в сградата на Търговско-промишлената палата в града, тъй като съдебните зали се оказаха тесни да поберат голямото множество. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна