Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов поиска проверка на решението по делото за промяна на приватизационния договор на БМФ

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов поиска проверка на решението на Арбитражния съд по делото за промяна на приватизационния договор на Българския морски флот. Той внесе сигнал до главния прокурор, тъй като според него по делото е приложена невярна експертиза, заради което Симеонов иска проверка на вещите лица. 

Според Симеонов самото решение се базира на неправилно тълкуване на Търговския закон, който се отнася до стопанската непоносимост, която обаче е текст, приложим за приватизационните договори. З

Симеонов твърди,че в сигнала се съдържат данни за престъпление, защото арбитражното решение почива на експертиза, изопачаваща фактите. В момента държавата е ощетена с 52 млн. лв. в резултат на фалшифицирани съдебни експертизи и невярно решение в нарушение на закона, каза вицепремиерът:

Приватизират БМФ със 61 кораба към 2015 г. дружеството има 21 кораба, както се казва "Честито на печелившите" - собствениците на „KG Maritime Shipping” - братя Домусчиеви. 

Симеонов се закани да продължи със сигналите. Следващият щял да е за закононарушения при сключването на самия договор. Според него, държавата трябва да си върне БМФ, тъй като за 9 години не е спазена нито една от клаузите на приватизационния договор.

Валери Симеонов се появи пред медиите няколко часа след като в ефира на Нова телевизия се подразни от въпрос на журналиста Виктор Николаев, свързан със скандала "Кумгейт" . Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам. Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е",  каза вицепремиерът. Запитан  по - късно - това заплаха ли е, Симеонов отговори:
Тенденциозни, иронични въпроси - нямам никакво намерение да отговарям. В жълтении не влизам. Други въпроси има ли в съществото на новината?  Вие, какво, да не би да ми правите тука другарски съд?! Говорите с един стожер на толерантността и демокрацията. Как въобще можете да допуснете такава мисъл - аз да заплашвам журналист?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна