Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на първите дипломати на Вишеградската група и страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът Екатерина Захариева е в Будапеща за среща на първите дипломати на Вишеградската група и страните от Западните Балкани. Акцент в разговорите на външните министри ще бъдат възможностите за ускоряване на процеса на разширяването на Европейския съюз.

Първите дипломати на Вишеградската група, Естония, в качеството й на председател на Съвета на ЕС, България, Румъния, Словения и Босна и Херцеговина ще обсъдят конкретни примери как би могъл да се развива индивидуалният процес на присъединяване на страните от региона. Срещата се организира в рамките на унгарското председателство на Вишеградската четворка.

Форумът в Будапеща беше предшестван от среща на министрите на външните работи от държавите от Източния фланг на НАТО, където беше изразена подкрепа за евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани. Именно това е водещият външнополитически приоритет на българското правителство и предстоящото председателство на страна ни на Съвета на ЕС.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна