Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният касационен съд праща в Конституционния съд промени в НПК

Снимка: vks.bg

Върховният касационен съд праща в Конституционния съд промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които прехвърлиха делата за корупция по върховете на властта от Софийския градски в Специализирания наказателен съд. Според пленума на Касационния съд "определянето на подсъдността на Специализирания съд по субекта на престъпление го характеризира като извънреден съд".

В мотивите си магистратите правят препратка към Народния съд, като припомнят, че той е най-типичният пример за извънреден съд в историята на България. "През 1944 година той е създаден, за да съди министри, депутати, граждански и военни лица, посочени като виновни за въвличането на  България във Втората световна война. Една от характеристиките, поради която той се счита за извънреден, е, че е създаден за съдене на определена категория лица за извършени от тях престъпления", пишат  в мотивите си върховните съдии и правят аналогия с новите задължения на спецструктурите - от  6 ноември да гледат и корупционни престъпления, извършени от представители на изпълнителната, законодателната, съдебната и местната власт.

Тези правомощия на спецсъда и прокуратурата бяха приети в края на лятната парламентарна сесия и въпреки че и тогава аргументите за извънредност, която Конституцията забранява, бяха артикулирани, президентът Румен Радев не им наложи вето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна