Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Бурханларски: Рахой ще продължава с твърда ръка да настоява за изпълнение на член 155-и

Автономията на Каталуня няма да бъде орязана

Привърженици на независимостта на Каталуния на демонстрация в Барселона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За председателя на досегашното каталунско правителство Пучдемон съществува сериозна заплаха за затвор до 30 години за измяна и нарушаване на Конституцията. Чуха се и новини, че правителството на Белгия е готово да даде политическо убежище, което обаче се оспорва от правителството. Стана ясно, че местната управа на областта Фландрия, която се бори за независимост, е решила да бъде предоставено такова… Въпросът е как ще се развиват събитията в Каталуня от тук нататък. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" дипломатът и специалист по проблемите на Испания и Латинска Америка Стилиян Бурханларски.

Аз мисля, че Рахой ще продължава с твърда ръка да настоява за това испанското правителство да действа в изпълнение на член 155-и и вече има ходове в това отношение, които показват волята на централното правителство. В това отношение Рахой има подкрепата на своята партия, разбира се, но и много важна подкрепа на опозицията на Испанската социалистическа работническа партия. Не по-малко важен е фактът, че партията Ciudadanos – "Гражданите", която се създаде в 2006 година в Каталуния като отговор срещу каталунския национализъм, също подкрепя решенията на централното правителство.
Като прибавим и факта, че по-малко от 50 процента от населението са гласували в този референдум и само 42 процента са се обявили за независимост, значи може да се очаква, че няма да има жестока съпротива, която би могла да се изрази и в нещо по-сериозно и по-опасно за Испания и за Европейския съюз, срещу решенията на Рахой да приложи член 155-и.
Отрицателните явления в икономическата област на Каталуня ще накарат обществото там да разбере, че обявяването на независимостта не бива да се реализира, прогнозира дипломатът и допълни:
В никакъв случай няма да бъде орязана автономията на Каталуния. Нещо повече. Тя ще бъде разширена в резултат на натиска на Европейския съюз.
Интервюто на Петър Волгин със Стилиян Бурханларски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна