Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките застрахователи алармират, че са заплашени от фалит заради по-високите такси за разрешителни и лицензи от 2018-а

| обновено на 06.11.17 в 18:10
Снимка: Капитал

Преди дни Народното събрание прие на първо четене шоково увеличение на таксите за лицензи и разрешителни, които събира Комисията за финансов надзор. Решението беше взето, без дебат и без особени възражения в пленарната зала, но предизвика остра реакция от страна на застрахователите, и не само. Като същевременно успя да раздели бранша. 

Много от застрахователните брокери се опасяват, че финансовата независимост на регулатора ще им струва в буквалния смисъл бизнеса. Промените предвиждат до три пъти по-високи такси от тези, които в момента събира Комисията за финансов надзор. 
При премиен приход от 40 милиона лева на годишна база, 5 хиляди лева такса, и 1 милион премиен приход на същата такса, са около 0,1%. 1 милион към 5 хиляди са около 2 %, казва председателят на Сдружение "Обединени застрахователни брокери" Милен Петков. Който може да понесе по-високите такси ще ги заплаща, но който не може, ще бъде изхвърлен от пазара:
Със сигурност част от колегите, за които тази такса ще бъде непосилна или поне трудна, работят основно по малки населени места и затварянето на техните офиси ще предположи липса на достъп до адекватна застрахователна услуга до по-голяма част от тези потребители, които всъщност ги ползват и към момента. Така или иначе клиентите няма да спрат да се застраховат, но ще има един луфт, който може да доведе до всякакви проблеми, допълва Петков.

И от Асоциация „Застрахователна сигурност“ смятат, че поскъпването на таксите ще се отрази най-вече на дребните и средни бизнесмени в сектора. Юрий Тодоров каза:

Това е много вредно и неправилно изчисление, защото ако в Комисията в момента имаме около 350-360-370 брокера, грубо казано, в България, ако смятат по 5 000 лева колко пари ще изкарат. Но, догодина тези брокери няма да са вече 370, а ще са само 70, примерно, и тогава какво се случва с Комисията и нейното финансиране? Да не говорим за пенсионните дружества. Техните такси се увеличават многократно, тоест ние събираме за пенсия, а изведнъж тези пари отиват да финансират една Комисия. 
Застрахователите подозират и друго - парите, които досега са събирани като глоби, сега ще се събират като такси. С промените са съгласни единствено от Българската асоциация на застрахователните брокери, която обединява големите компании на пазара. От бранша се обявиха за диференцирана такса на база годишен премиен приход.
Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна