Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара с нов кмет в хода на обновление на президентската партия

Снимка: БГНЕС

Днес Общинският съвет в Анкара избра новия градоначалник на турската столица. Мястото ще заеме политикът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа ТунаТой получи доверието на 104 от 136 общински съветници, след като опозиционната Народнорепубликанска партия не номинира свой кандидат.

Новият кмет на Анкара досега ръководеше района Синджан в турската столица. Той беше избиран на този пост на два пъти - през 2009 и 2014 г. 
Мустафа Туна има инженерно образование, специализация в САЩ и е доцент доктор. 60-годишният политик беше депутат от Анкара в периода 2002 - 2007 г. и член на турската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Предишният градоначалник на Анкара Мелих Гьокчек, който беше известен с провокационните си послания в Туитър, подаде оставка на 28 октомври. 
Гьокчек започва политическата си кариера като националист, по-късно се включва в редовете на Партията на справедливостта и развитието. Той е единственият политик, спечелил 5 последователни мандата начело на турската столица, която управлява в продължение на 23 години от 1994 г. насам. На последните местни избори беше преизбран с минимална разлика от около 11 000 гласа в над 5-милионния град.

През 2019 г. в Турция предстоят местни, парламентарни и президентски избори и президентът Реджеб Ердоган иска да обнови партията си. Това доведе до оставките първо на кмета на Истанбул, а след това и на кметовете на други градове, сред които Балъкесир и Бурса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна