Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти отчитат бум на професионалните алергии

Снимка: БГНЕС

Рискът от развитието на професионални алергични кожни заболявания при фризьорите е много висок. Те често страдат от екзема на ръцете, защото в своята работна среда са в постоянен контакт с различни алергени като бои за коси, измиващи препарати и ароматни масла.

Гергана Алексиева работи като фризьор от 40 години, разказва, че никога не е имала кожни проблеми, но много нейни колежки са се отказали от професията заради появата на професионални алергии:

Моя колежка стана толкова алергична към материалите, с които работим, че напусна работа. Даже и при подстригване от космите получаваше задух.

Има бум на професионалните алергии. Това съобщи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" дерматологът доц. Жана Казанджиева:

Фризьорките наистина са все по-малко застрашени от гледна точка на това, че новите бои, съгласно европейските документи, са със строга регулация и не могат да задържат повече от 2% от най-тежкия алерген в крайния продукт. Проблем има при маникюристките и новите гел лакове. Наистина при тях има бум на алергиите на екземата на ръцете при маникюристките. Не по-малко са застрашени медицинските работници и медицинските сестри заради непрекъснатия им досег с лекарства.

Цялото интервю с доц. Жана Казанджиева и репортажа на Еленица Маринова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна