Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем болници в София извършват безплатни прегледи за рак на простатата до края на месеца

Седем болници в София ще извършват безплатни прегледи за рак на простатата до края на месеца. Кампанията е по повод месеца за борба с рака на простата. В нея вече са се включили Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, ВМА, Александровска болница, Университетската болница "Св. Анна", Първа АГ болница "Св. София", както и Четвърта и Пета градска болница.

Определено има интерес към тази кампания. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Петър Панчев, началник на Отделението по онкоурология в Александровска болница. Той разказа какви са симптомите при рак на простатата:

Симптомите на рак на простатата съвпадат със симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия, обикновената простатна жлеза, затова една профилактика има двоен ефект, хем ще се види дали има обикновена доброкачествена хиперплазия, или дали има данни за карцином на простатната жлеза. Оплакванията са от учестено болезнено уриниране, ставане през нощта, намаляване силата на струята при уриниране. При поява на такива оплаквания, особено след 40-годишна възраст, един профилактичен преглед с нищо не би затруднил ежедневието на човек. Този преглед се изразява в едно изследване на простата, ехографско изследване и ако се налага едно ректално туширане. В България се прилагат най-съвременните методи за лечение. Едно от най-разпространените лечения е хирургичното, което включва отворена тотална простатектомия, защото при доброкачествена простатна хиперплазия тя е обикновена простатектомия. В Александровска болница уролозите прилагат всички методи на лечение.

Цялото интервю с проф. Петър Панчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна