Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Изгонването на бесовете“ в Театрална работилница „Сфумато“

БНР Новини
Сцена от "Бесове" по Достоевски
Снимка: Театрална работилница „Сфумато“

Иван Добчев„Идиот“ и „Бесове“ са двата премиерни спектакъла на Маргарита Младенова и Иван Добчев, с които Театрална работилница „Сфумато“ започва новата си програма по Достоевски - „Изгонването на бесовете“. По първата програма – „Долината на смъртната сянка“, двамата режисьори създадоха спектаклите „Альоша“ и „Иван“ по романа „Братя Карамазови“ на Достоевски. Сега, 15 години по-късно, Маргарита Младенова и Иван Добчев се връщат отново към творчеството и идеите на големия руски писател и мислител.

За мен Мишкин е по-краен, по-спонтанен „идиот“ от Альоша, а Ставрогин е по-голям „бяс“ от Иван, казва проф. Младенова. Затова като че ли Мишкин и Ставрогин сега са продължение на същите теми вече на една друга точка на свличане на живеенето. Тъй като днес свличането е по-голямо, тоест ние сме в следваща фаза на свличане, точно „Идиот“ и точно „Бесове“ днес като че ли са по-необходими - не толкова да се опитват да задържат този процес, а да изследват самото явление, унищожителната стихия, „беса в ума“, и жеста като Маргарита Младеноваконтраход на един „идиот“ като Мишкин.
Бесовете са нещо много страшно, много зловещо, казва проф. Добчев, и трябва да си даваме сметка, че те са тук, те са сред нас, те са вътре в нас. Те са вътре в нас!

 
В спектаклите участват Радина Кърджилова - Настася Филиповна, и Албена Георгиева - Генералшата (в "Идиот"), Тодор Близнаков - Тихон, Йордан Ръсин, Николай Върбанов, Васил Дуев, Христина Караиванова (в "Бесове"), заедно със съвсем младите им колеги - току-що завършили артисти и студенти от III и IV курс в Театралната академия. В образа на княз Мишкин се превъплъщава Александър Тонев, а в ролята на Ставрогин - Борис Кръстев, който е бивш студент на проф. Добчев, завършил режисура.

Какво още споделиха Маргарита Младенова и Иван Добчев на премиерата в „Сфумато“, може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна