Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристоф Зелински: Комбинацията на химиотерапията с имунотерапия и с други опции може да доведе до най-добри резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Проф. Кристоф Зелински прилага в Австрия нов модел за диагностициране и лечение на рак, който идва от Америка и все още се прилага в относително малко страни в Европа. За предаването "Хоризонт до обед" той обясни, как съвременните научни достижения дават тласък на медицината:

Диагностицирането на рака основно е свързано с молекулярното познаване на промените в тумора, както и на имунохистохимията. Фокусираме се върху молекулярните промени на тумора, но и върху имунохистохимията, които  в последствие имат приложение при осъществяването на таргетни молекулярни терапии, както и ни позволява да определим и имунотерапиите, които също могат да бъдат използвани. Затова през последните години се оформя ново поле на имунните checkpoint инхибитори, които представляват логична основа за лечение на рака.

Персонализираната медицина е базирана на установяването на молекулярните активиращи мутации, които способстват за развитието на тумор и таргетирането на тези молекулярни промени с прилагането на съответни лекарства, които действат на молекулярно ниво. Днес е налице изобилие от такива лекарства срещу всякакви видове молекулярни изменения и тумори, което означава, че след извършване на точна диагноза може да бъде приложено конкретно лечение. Другата област, която придобива голяма важност през последните години, е имунотерапията. Принципно, това е процес на установяване на характеристиките на тумора и ако пациентът, както и туморът, има определени характеристики, се прилага лечение с имунни checkpoint инхибитори, което означава, че се се мобилизират защитните механизми на организма срещу тумора и това води до неговото елиминиране. Накратко, това е невероятното развитие, което наблюдаваме през последните години.

Въпреки успеха на новия модел на лечение то не означава непременно край на химиотерапията като метод, категоричен е ученият:

Химиотерапията е основно нецелева, което означава, че се вземат предвид определени ДНК характеристики, но не и измененията в ДНК и тумора. При молекулярната таргетна терапия се блокира определен сигнал, който предизвиква злокачествена промяна в клетките и това прави тази терапия толкова различна. Естествено, възниква въпросът дали идва краят на химиотерапията? Считам, че комбинацията на химиотерапията с имунотерапия и с други опции на лечение на конкретното заболяване може да доведе до най-добри резултати при съвременното лечение на раковите заболявания.

Интервюто на Нина Цанева с Кристоф Зелински можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна