Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йоловски: Има обществен дебат по темата за електронното управление

Снимка: БГНЕС

Има обществен дебат по темата за електронното управление. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Александър Йоловски, заместник-председател на Агенция "Електронно управление":

Всъщност разговорът за електронно управление е бил по-скоро епизодичен покрай едно или друго конкретно събитие. Самото общество е най-важният репер на електронното управление. Факт е, че до момента има три стратегии за въвеждане на електронното управление. Както знаете, на няколко пъти беше обявено, че то се случва, а ето, че след публикацията на Стопанската камара, въпросът е отново с повдигната актуалност. Всъщност самото създаване на Държавна агенция "Електронно управление“ в рамките на предходния кабинет на ГЕРБ се базира именно на подобни анализи и изводи, че развитието на електронното управление страда от някои пороци, има недобро разпределение на институционалната задача. Именно за тази цел беше създадена самата агенция.

В резултат на целенасочената политика в сектора вече можем да посочим първите реални резултати, но не такива, създадени сега, а резултати, които са постигнати на база надграждане на съществуващи компоненти, които вече са част от българското електронно управление, допълни Йоловски: 

Това, което ние направихме в изминалата година, е да обезпечим всички липсващи до момента документи и процедури, така че тази среда за междурегистров обмен да заработи, да е ясно на какви основания администрациите могат да ползват данни в регистрите и по какъв начин тези данни са защитени и сигурни, така че техническата част е вече готова. Работата на държавната агенция е свършена.

Цялото интервю с Александър Йоловски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна