Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кайро започва извънредна среща за Йерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кайро започва извънредна тристранна среща на върха за обсъждане на въпроса с Йерусалим. Това заяви говорител на египетското президентство. В срещата ще участват египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, палестинският президент Махмуд Абас и йорданският крал Абдула.

В предварителен разговора Абдел Фатах ас Сиси и Махмуд Абас са се обявили за активни международни контакти, за да обяснят възможните отрицателни последици от решението на Тръмп, което е в разрез с международните резолюции, допълни говорителят. В разговор с краля на Йордания двамата лидери са обсъдили начини за подкрепа за законните права на палестинците, на първо място сред които е създаването на независима палестинска държава със столица Йерусалим.

Решението на американския президент предизвика нова криза в отношенията с Палестина. Абас обяви, че няма да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс по време на посещението му в Западния бряг. Говорителка на вицепрезидента изрази съжаление, че палестинската автономия се лишава от поредна възможност за разговор за бъдещето на региона.

Вчера парламентът в Аман заплаши с преразглеждане на мирното споразумение с еврейската държава в знак на несъгласие с решението на Доналд Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна