Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Пенков: Медиците от ТЕЛК не трябва да бъдат санкционирани без съдебно решение

Снимка: БГНЕС

Медиците от териториалните експертни лекарски комисии не трябва да бъдат финансово ощетявани заради ревизионни актове, преди да има влязло в сила съдебно решение. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков след среща с лекарите от четирите комисии в Пловдив.

Вчера те предупредиха, че се готвят да подадат оставка, защото са принудени да плащат от собствения си джоб вече получени от пациентите инвалидни пенсии, които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата. 

Бойко Пенков увери, че ще бъде проведена среща между министрите на здравеопазването, труда и социалната политика и управителя на НОИ, за да спре санкционирането на лекарите, което той нарече "неетично":

За да можеш да накажеш един човек и да го глобиш и да му вземеш пари, трябва да има в сила съдебно решение. И се надявам, че ще достигнем до общо решение в полза на колегите, за да си вършат спокойно работата.

В по-дългосрочен план предстоят законодателни промени, които ще влязат в сила в края на следващата година, каза Пенков:

Експертизата ще се раздели гласно на две части. Едната е чисто медицинска. Лекари, не само които работят в ТЕЛК-овете и в НЕЛК, а лекари към лекарските комисии към самите лечебни заведения за болнична помощ ще могат да постановяват и да казват какъв тип проблем има човека. А оттам нататък експертни комисии на Националния осигурителен институт ще правят преценка какво да предложат да този човек, който има определен тип увреждане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна