Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 години след наводнение: Възрастни хора не спят от страх, почистване на реката няма

Наводнение в Бургаска област
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три години след наводнението в странджанското село Ново Паничарево държавата не взима мерки за почистването на река Ропотамо. Тя минава на метри от къщите на жителите на селото, които изкарват безсънни нощи при всеки по-силен дъжд.

Там очакват бедствието да се повтори.

Реката уж щяха да я чистят, не е изчистена. Язовирът е пълен до горе, плуват 4 кубика дърва. Недай си Боже да дойде един дъжд и едно наводнение, дървата ще се запушат на моста и ще ни удавят отново – смята възрастна жителка на селото, пострадала от наводнението преди 3 години.

Дадоха ми една печка и 300 лева. Телевизорът и хладилника ми плуваха в метър и  половина вода. Никой нищо не ми възстанови. Изнесоха ни дюшеците и матраците, дрехи, всичко хвърлиха на фадромата и нищо не получихме – описа тя мерките след бедствието.

При проливните дъждове, които доведоха до наводнения в бургаски села тази есен, Ново Паничарево също е близо до ново заливане. Местни хора започват да настояват за сериозно изчистване и разширяване на коритото на реката. Според кмета на селото Ана Жекова обаче опасност не е имало.

Тя още изтъква, че в бюджета за догодина са предвидени 60 хиляди лева за цялостно почистване на Ропотамо.

Проектът ще бъде изпълнен април месец, няма как тежка техника да влезе декември месец. За хората бе много важно да се възстанови емблемата на селото – мостът е с въведена експлоатация в средата на годината. Към момента при нас не е имало опасност от наводняване - каза Жекова.

Няма отпуснати пари за почистването на Ропотамо, изтъкна областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. По думите му проблем има не само в Ново Паничарево, а на много места в държавата, където реките и деретата трябва да се изчистят.

Трябва да се почистят определени места, но кога и как ще се отпуснат пари не мога да кажа. Поради тази причина, че на нас не ни се отпускат средства, ние 3г ползваме лишени от свобода хора, за да чистят каквото могат. По тази причина и кандидатствам, за да купя багер - посочи Чолаков.

 Пълния репортаж от Ново Паничарево чуйте в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна