Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Киприан: Все още няма официални позиции от всички православни църкви за МПЦ

Снимка: Венелина Попова

Преди седмица Светият синод на БПЦ избра за свои официален говорител Старозагорския митрополит Киприан. В края на ноември пък той оглави архиерейската комисия за преговори с Македонската православна църква.

На въпрос дали възнамерява да възстанови някогашния комитет "Св. Йоан Милостиви", създаден от първия Старозагорски митрополит Методий, който е помагал различните деятелности на владиката с пари, идеи и труд, митрополит Киприан отговори: Първата основа задача на нас, православните християни, е спасението на нашите души, т.е. да бъдем в храма, да имаме покаяние, смирение, търпение, да приемаме Светото причастие, всичко друго е на втори план. Социалното дело на църквата е нещо, което е отговорно и важно, но за да можем да имаме и социална дейност, първо, трябва да имаме православните християни, които са в храма, първо, да им дадем духовната храна, а след това физическата.

Той съобщи, че се предвижда да бъде създаден Музей на старозагорските митрополити.

По повод на 180-годишнината от рождението на митрополит Методий, той каза: Имаме виждане вече как да мине честването, така че в скоро време ще имаме програма.

По отношение на позицията на Светия синод на Гърция, в която се обявява, че не приема БПЦ да се намесва в юрисдикцията на Сръбската и да поема ролята на църква–майка за Македонската православна църква (МПЦ), митрополит Киприан каза: Много внимателно трябва да се работи по тази тема с терминологията. Решението на постоянния Свети синод на ГПЦ е, че изразява безпокойствие от факта за намесата на БПЦ. Не означава, че те отричат това, което БПЦ прави, а се безпокоят да не се получи неблагоприятно развитие на събитията. От другите православни църкви все още няма позиции.

Моята задача при посещението ми в Истанбул на 27 декември е да обновя Желязната църква, посочи още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна