Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителни специалисти проверяват изгорелия блок в Бойчиновци

Пострадалите от големия пожар в Бойчиновци няма да бъдат настанявани в общински жилища. Вместо това строителни фирми от региона ще се опитат ремонтират 3-етажния блок, чийто покрив и всички жилища под него изгоряха в навечерието на Коледа

| обновено на 28.12.17 в 10:24
Пожар Бойчиновци
Снимка: Любо Андреев

Кметът на Община Бойчиновци е плътно до хората, чийто блок изгоря в навечерието на Рождество. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Албена Йорданова – обитател на изгорелия блок. В момента и децата ѝ са подслонени при семейството на съпруга.

Никой в блока не е застраховал апартамента си, сподели Йорданова. Тя и съпругът ѝ са изплатили апартамента си преди 2 месеца, заделяйки от минималните си заплати. Йорданова сподели, че дрехите и най-важната част от покъщнината ѝ са били спасени от огнеборците, но все още се нуждае от дом:


Общински жилища няма, но в момента има група строители, които ще се заемат, ако могат, да оправят блока. Архитектите още не са влизали в сградата. В момента са тук. Доколкото знам от кмета, има няколко строителни фирми, които са се ангажирали да ни помогнат при възстановяването, но въпросът е дали може изобщо да се оправи този блок, защото много вода – 25 цистерни, са хвърлени. На другия ден горя пак и пак идва пожарна...

Кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев допълни, че по дарителската сметка вече има постъпили средства, а ако блокът не може да бъде възстановен, на пострадалите ще се търсят други жилища в града. 

Има няколко строителни фирми, които изразяват желание да помогнат във възстановяването на блока. Има вече и постъпили средства в сметката, на която е титуляр Община Бойчиновци. Тя е набирателната сметка за дарения. В по-ранния следобед ще имаме информация какви са постъпилите средства. В крайна сметка няколко дни бяха почивни. Днес е първият работен ден както за нас, така и за банките. Дали ще започнем възстановяването на блока, ще имаме яснота до два-три дни, понеже в 13 ч. сме извикали инженер-конструктор и архитект да обследват блока и да видим какво е състоянието и възможно ли е възстановяването. Все пак това е блок, строен през 1946 година. Той е с гредоред на трите етажа. Само етажните клетки и стълбите са бетон и над баните и тоалетните има бетон. Аз се надявам, че ще бъде възможно, но все пак трябва да чуем и тяхното становище.

Интервютата на Диана Дончева с Албена Йорданова и със Светлин Сретениев можете да чуете от звуковите файлове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна