Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Гълъбинов: Не съветвам никой да взима бързо решение за бързи кредити

Снимка: БГНЕС

Преди години парламентът промени Закона за банките и кредитното дело с цел да ограничи възможностите на фирмите за бързи кредити да взимат огромни лихви от клиентите. Законови вратички обаче се намират, алармира в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ икономистът Румен Гълъбинов.

Вратичките се свързват с това, че се въвеждат съпътстващи други такси и комисионни, които допълнително оскъпяват така наречените "бързи кредити" - уж малки кредити, които после могат да прераснат в големи суми. Разбира се, в Гражданско-процесуалния кодекс се направиха някои промени, свързани със защита на потребителите като цяло, но все още много хора могат да бъдат неприятно изненадани с натрупани големи суми и с намеса на фирми - събирачи на дългове, които съответно ги заплашват по някакъв начин за отнемане на тяхно имущество.

Това, което хората могат да направят, е първо да си четат общите условия, когато сключват такива договори, защото не съветвам никой да взима бързо решение за бързи кредити.

Ако имат хората проблем с бързи кредити, е добре да се потърси професионална адвокатска юридическа помощ. Да не се опитва всеки сам да се оправя, както може, защото обикновено, спестявайки си един адвокатски хонорар, после може да му излезе солено като цялостен разход всичко. Това, което може също да се направи, е бързо да се връщат бързите кредити, тоест, да не се чакат последни дати, да не се удължават сроковете, макар и да има такава възможност, защото винаги това води до натрупване на повече задължения.
Икономистът посъветва длъжниците да потърсят краткосрочен заем от близки, за да избягат от явлението "дългова спирала", при което теглят нов кредит, за да погасят стария. Гълъбинов се надява у нас скоро да има Закон за частния фалит. Той обясни, че често банки дават "на едро" кредитни линии на фирмите за кредити, които печелят от разликата в лихвата, при която са взели кредита от банката и тази, при която го дават на хората. Много фирми събират средства от дялов капитал на съдружници, защото възвращаемостта е много добра.
Интервюто с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна