Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват се сигнали за замърсяване на река Осъм

Снимка: БГНЕС


Жители на Ловеч сигнализираха за системно замърсяване на река Осъм, което според тях идва от дървообработващо предприятие в Троян. Кореспондентът на БНР в региона Пламен Христов, който провери случая, припомня, че последният сигнал за замърсяване на р. Осъм е подаден на 13-ти януари от Георги Пърликов. Той е забелязал бяла пяна по повърхността на реката, която по-късно се е натрупала по камъните и в участъци, където течението е по-бавно. Пърликов е уведомил за замърсяването кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, а тя е подала сигнала към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен, като е направила и оглед на посочените места.  Екологът на общината Георги Нинов, който е извършил проверка, посочи: 

Видях бели петна по повърхността на реката. Лично аз смятам, че са малко повече, отколкото ежедневно се виждат такива образувания като пяна. При ВЕЦ-а са по-голямо количество, но не забелязах мазни петна, някакво оцветяване на водата.  Такива петна от пяна могат да се видят целогодишно, особено където са бентовете на реката, където се образуват водопадчета и се бие водата. Може би и някакви вещества вътре правят тази реакция. Може би по-големият обем вода води до повече такива образувания.  Няма умряла риба.

Екологът на община Троян Таня Рогачева също е извършила проверка на три места по поречието:  Беше чиста реката, нямаше видими петна с повърхностно активни вещества. Дъждопреливникът, който е на градска канализация проверих -  нямаше през градска канализация, през преливника да е текло нещо в реката - директно всичко си е минало през пречиствателната станция, на самата пречиствателна станция нямаше някакво разпенване извънредно. Така че аз смятам, че не е имало нещо в Троян.

Според Рогачева евентуалния източник на замърсяването може да е друг, а не от троянското предприятия, както се както се твърди в сигнала.  Главният инспектор по околната среда и водите към РИОС в Плевен Вътомира Найденова посочи, че и оттам са извършили проверка и са взели проби от три места:  При направения оглед на място се установи наличие на малки петна - мехурчета пяна  по реката- нещо което не е необичайно.  Не е установена промяна в цвета на реката, нито умряла риба, не е установен някакъв източник на замърсяване.

Това не е единственият сигнал за замърсяване, за чийто източник се сочи троянската дървобобработваща фирма.  Ръководителят на отдел "Екология" в предприятието Теменужка Асенова обаче категорично отрече твърденията, че то замърсява реката.  Тя подчерта, че дружеството разполага с пречиствателна станция, която пречиства отпадъчните води по химически, механически  и биологически способ: А след това водите отиват директно и се заустват в градския колектор,  градската пречиствателна станция. Ако има такова  замърсяване, то би било установено и видяно в района, а  такова няма, каза Асенова. 

Резултатите от взетите проби от р. Осъм ще станат готови в понеделник - тогава ще стане ясно дали реката отново е била замърсена. Важно е обаче да се установи, ако има замърсяване, откъде идва то, подчертава Пламен Христов. Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна