Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесилия Викстрьом: Надявам се България да допринесе за бързото приемане на общата европейска система за убежище

| обновено на 26.01.18 в 10:50
Сесилия Викстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неприемливо е при нова бежанска вълна България да бъде оставена сама. Това каза в интервю предаването "Хоризонт до обед" докладчикът по Дъблинския регламент в Европарламента Сесилия Викстрьом от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и член на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя разясни, че проектът ѝ за реформа, приет от евродепутатите, е насочен именно към страните, които са външна граница на Евросъюза. Тя критикува държавите от Вишеградската четворка, които не отстъпват от позицията си за премахване на миграционните квоти, и призовава Европейския съвет да пристъпи към гласуване на позиция по пакетното миграционно досие, въпреки тези разногласия.

Нефункциониращата европейска система доведе от споразумението с Турция, до разселването на 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Доведе до поредица от спешни мерки от различен характер, бяха създадени  т.нар. "горещи точки". През 2018 година трябва да имаме вече единна политика в тази област. Постигнахме го във всичко - при храната, медицината, при транспорта, банкирането, застраховките, а когато става дума за човешки същества, сме напълно парализирани. Ако не искаме да даде единен отговор на случващото се в света, не трябва да забравяме, че 85 процента от бежанците се намират в развиващите се страни, а ние сме най-богатият регион в света. Тук идват само 0.5 процента от тях при достигнатия рекод при бежанската криза от  2015 година . Днес почти никой не идва. И пак гледаме някой друг да поеме отговорността. В този случай го прави Турция. Но ние трябва да подредим нашата европейска къща и да посрещаме предизвикателствата заедно. Важно е за България да се знае. Моята политика за реформата на Дъблинския регламент, за който отговарям, е  насочена към източните граници на страните-членки, а сред тях е България. За мен е неприемливо в дни на големи предизвикателства, страната ви да остане сама. Не, ще посрещаме трудностите заедно, като едно семейство, каза тя.

До края на юни отделните държави трябва да уеднаквят позициите си по казуса, а още през март ще бъде направена оценка на напредъка в това отношение.

Междувременно германският вътрешен министър Томас Де Мезиер обяви вчера в София на заседание на неформалния съвет на вътрешните министри на държавите-членки, че страната му няма да настоява за задължително квотно разпределение на бежанците в ЕС.

Сесилия Викстрьом изрази очаквания България, като страна, която председателства Съвета на ЕСи като външна граница за Евросъюза, да даде нова енергия в безрезултатните до момента преговори и да допринесе за бързото приемане на общата европейска система за убежище:

Надявам се, че тя ще бъде факт до изборите през 2019 година. Ако не, ще дойде денят, в който ще трябва да понесем вината за това. Гордея се с подкрепата на две трети от евродепутатите, която получих за проекта ми. Вина носи Съветът, който се влачи председателство след председателство. Липсва европейско лидерство и четири държави бяха оставени да блокират развитието на политиката в тази сфера.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна