Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров

Проверяват собственици на луксозни коли и купувачи на имоти над 500 000 лв.

| обновено на 29.01.18 в 15:03
Проверката се извършва по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.
Снимка: БГНЕС
Собственици на имоти над половин милион лева и на луксозни автомобили, придобити през 2015-2016 година, ще трябва да доказват пред Националната агенция за приходите произхода на парите, с които са ги придобили. Проверката, разпоредена от главния прокурор, трябва да приключи до три месеца. Тогава ще стане ясно дали на някои от стотиците заможни българи, които ще бъдат проверявани от НАП и МВР, ще бъдат повoигнати обвинения за данъчни престъпления или пране на пари. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа да каже дали сред проверяваните има известни имена и уточни:


Напълно възможно е тези средства да са резултат от легален бизнес, за който са платени съответните данъци, дори очакваме подобни резултати. Ние не смятаме, че от всички тези около 500 лица ще установим 500 престъпни деяния. Нека да си свършим работата. Достатъчно силни са индикациите, които се подават от органите на МВР, които трябва да бъдат проверени. 

Разпореждането е издадено след постъпила информация от Национална агенция „Приходи“, че през 2015 г. и 2016 г. 365 лица са придобили недвижими имоти за над 500 000 хиляди лева. И след сезиране от ГД „Национална полиция“ - МВР, че 435 български граждани управляват в България коли от луксозните марки „Ролс Ройс“, „Ферари“, „Ламборгини“, „Майбах“ и „Бентли“.

Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления (чл. 255 и сл. от НК) и пране на пари (чл. 253 от НК), се посочва в съобщението на прокуратурата.

Данните сочели, че през 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица – над 800 000 лева. Както и че в България се управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 – „Бентли“, 31 – "Ламборгини“, 68 – „Ролс Ройс“ и 93 коли „Ферари“. Главният прокурор иска от МВР и НАП как скъпите возила са стигнали до българските си собственици.

Тези информации в справките представляват законен повод за започване на проверка, тъй като съдържат в себе си данни, които биха могли да се оценят като данни за евентуално извършени данъчни престъпления или пране на пари, каза Арнаудова. 

В справките на ГДНП за автомобилите е посочено, че срещу част от притежаващите ги физически лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

Цацаров възлага на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, като е указано да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. А при деклариране на заемни средства – да се изследва произходът им и дали са декларирани по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ (както от заемодателя, така и от заемополучателя). Указан е и анализ дали посочената цена на придобиване на МПС съответства на пазарните цени към момента на сделката.

По направлението „лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лв.“ е възложено на шефа на НАП извършване на данъчни проверки на лицата, придобили през 2015 г. и 2016 г. имоти над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР, в хода на които да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна