Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС решава дали подземията на Мавзолея да станат филиал на Софийската градска художествена галерия

Тодор Чобанов
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Подземията на разрушения през 1999 година Мавзолей на Георги Димитров да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията – това предложение беше прието от общинската комисия по култура и днес се очаква окончателното решение да бъде взето на заседанието на Столичния общински съвет. Идеята общината да дари пространствата под Мавзолея на Софийската градска галерия е от 2015 г. Тогава обаче се казва, че подземията нямат собственик и не са отбелязани в плановете и кадастъра на града. Тогава Столичната община започва процедура, за да ги получи безвъзмездно, и от миналата година е техен собственик. В предаването „Хоризонт до обед“ заместник-кметът по образованието и културата доц. д-р Тодор Чобанов обясни:

Продължаваме да търсим възможност при следващото провеждане на конкурса за Зона 3 да имаме ясна, убедителна идея какво да се случва именно на това място. Правени са различни анализи. Смятаме, че с оглед на това, че в съседство се намира Националната художествена галерия, Двореца, Софийска градска галерия, че културата трябва да бъде в сърцето на града, най-доброто възможно решение за използването на мястото /това включва както самата площадка, така и подземните нива/ е именно една културна функция. Това, което липсва в системата на столичните музеи и няма в идеалния център на града е място за съвременно изкуство, за инсталации в градска среда в зелените пространства. Действително се оказа, че няма в правния мир този обект не съществува, няма вписване в кадастъра, няма акт за собственост – но тези трудности бяха преодолени. Надявам се Общинският съвет да подкрепи това предложение. Предложението предвижда безсрочно да прехвърлим обекта за управление на Галерията. Той ще се използва първо на ниво 0 – самата площадка, за временно експониране на художествени инсталации, произведения на изкуството, а на -1 вероятно ще оформим едно експозиционно пространство. Вероятно на -2 и -3 ще има складови помещения, това ще са депа за доста голямата колекция на Софийската градска галерия. Ще съчетаем предпоставките, които са налице, с необходими функции за Галерията. Надявам се това да бъде едно усилие, което освен с сферата на изкуството, ще има и огромно измерение в сферата на туризма.

Чобанов каза, че на първо време ще бъде укрепен обектът. Ще има един минималистичен подход към разходите, каза още той. По думите му идеята е бункерът да продължава да прилича на бункер, въпреки че в него ще се експонират произведения на изкуството.

Някои от дейностите ще започнат незабавно след влизане в сила на решението на СОС. Укрепителни работи ще предприемем може би още в края на този месец. Началото на март ще пристъпим и към поставянето на първия експонат на това място, това е прословутата Бронзова къща. Вероятно наесен ще имаме и реализация на конкурса за визията на обекта. Вероятно можем да кажем с висока степен на сигурност, че през следващата година филиалът ще заживее един пълноценен живот с активна дейност и програма.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени