Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Френския институт ще се проведе дебат на тема: „Аморални ли са границите“

Философът Жан-Касиен Билие: Миграционната криза поставя под въпрос солидарността на обединена Европа

Татяна Буруджиева, Оливие Кашлер и Жан-Касиен Билие
Снимка: Ирина Недева


Френският философ и преподавател в Сорбоната Жан-Касиен Билие ще изнесе лекция в Югозападния университет в Благоевград. От 18:30 ч., в залата на Френския институт в София, той ще влезе, заедно със социолога Татяна Буруджиева, в дебат на тема: „Аморални ли са границите“.

Оливие Кашлер, който е аташе по университетските въпроси към посолството на Франция и Френския институт, поясни за предаването "Хоризонт до обед", че дебатът е част от цикъла „Граници идентичност, трансфери“, чиято амбиция е да надскочи конкретния геополитически проблем и да стигне до едно по-културно измерение.

За предаването „Хоризонт до обед“ проф. Билие сподели:

Почти всички страни признават на своите граждани правото да емигрират – да отидат в друга страна. ООН също казва, че това е основно право на всеки индивид – да може да напусне границите на собствената си страна, но съществува все пак една асиметрия, защото вие имате право да напуснете страната си, но това не е обвързано с правото да можете да се настаните трайно в друга държава.

Голямата миграционна криза, пред която Европа е изправена откакто избухна войната в Сирия и войната в Либия, поставя под въпрос солидарността на обединена Европа и наистина е доста сложно да достигнеш до едни политики, които да бъдат равнопоставени между различните страни-членки…

Жан-Касиен Билие, снимка: Ирина Недева

Различните страни имат различна тежест – било икономическа, било политическа – и са заобиколени от различни съседи в географски план.

Социологът проф. Татяна Буруджиева ще защити позицията, че проблемът за границите е и от компетенциите на науката етика. 

Големият проблем за мен обаче е, че не можем да поставяме етикет  „морални“ или „неморални“ на самите граници поради две условия – ако мислим за териториалните граници, за политическите, там има две граници, които са важни. Едното е да бъдат политически признати. Щом една граница е призната, за каква аморалност може да говорим при нея. Начинът държавите да съществуват е да си признаят границите. Второто е, че границата е граница, за да може да бъде премината. Тя съдържа понятието „преминавам“. Следователно съдържа условията, при които се преминава. Когато липсват такива условия и тя бъде затворена, тя се превръща в стена.... 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна