Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Стоянов: Всяка пета фирма има опит с корупционен натиск

Снимка: архив

Всяка пета фирма има опит с корупционен натиск, каза в предаването „Преди всички“ д-р Александър Стоянов – директор „Научна дейност“ в Центъра за изследване на демокрацията, който днес ще представи последния си доклад „Корупцията в частния сектор в България“.
 

"Частната корупция е горе-долу еднакво разпространена като публичната корупция. Нямаме принципни разлики между двата типа явления. …Главният параметър на корупцията е доколко хората от този сектор имат опит с предложения за корупционни сделки, т.е. корупционен натиск. В публичния и в частния сектор резултатите у нас са сходни. 20% от изследваните от нас ръководители на фирми имат такъв опит. В публичния сектор (отношенията между държавата и частния бизнес) това число е 16%. Всяка пета фирма има подобен опит“.

"Публичната корупция ни нарежда на предпоследно място сред останалите европейски държави, като най-лошата стойност е 19%, която е в Румъния", посочи Стоянов. По думите му, главната форма на изразяване на тази корупция са търговете, които частният сектор провежда. 

"По отношение на искането на подкуп няма разлика между малки, средни и големи фирми. За различните форми на закононарушения има известно различие. При малките фирми няма търгове, посреднически компании. Те са характерни за по-големите фирми", коментира още Стоянов и добави:

"Много от тези действия засягат и публичния интерес, тъй като са насочени към формиране на картелни и друг тип споразумения, които целят контрол върху пазара и елиминиране на конкуренцията. Има съответни органи и институции, които би трябвало да ги идентифицират и да противодействат".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени