Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: Промените в ЗОП подобряват ефективността на цялата процедура

Промените в Закона за обществените поръчки подобряват ефективността на цялата процедура. Това смята Тодор Галев, старши анализатор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. В предаването „Нещо повече“ той коментира:
 

„Винаги има възможност тези промени да нанесат и някаква вреда, но като цяло ги оценявам като успешни. Новият закон въведе и някои доста добри улеснения“.

Според изследване на БТПП, 40% от анкетираните компаниите смятат, че победителят в обществените поръчки е предварително определен. 22% са участвали с променлив успех в обществени поръчки, а 22% пък никога не са успявали да стигнат до тях. 55% от анкетираните казват, че това е непосилно за типичния размер български фирми.

Галев посочи, че една част от фирмите не са запознати добре с процедурите и нямат почти никаква информация. Той е категоричен:

„България е една от най-прозрачните в това отношение държави в целия ЕС. Цялата информация за всички обществени поръчки е публично достъпна на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Част от фирмите не са запознати с базисни неща, свързани с обществените поръчки“.

По думите му има обществени поръчки, които са изключително големи и те не са предвидени за малките и средни фирми в България. Според него това невинаги е негатив:

„Много от тези поръчки биха пострадали, ако бъдат приспособени за размера на 98% от българските предприятия, които са малки или средни“.

Галев изказа мнение, че голяма част от българския бизнес не е достигнал онова ниво на развитие, което му позволява да се сдружава и да се доверява на по-голяма група от иначе негови конкуренти за всеобща печалба.

„От друга страна, малките и средните фирми са притискани от големите фирми, които печелят обществените поръчки, включително и като не ги взимат официално за подизпълнители, т.е. като подизпълнители, вписани в офертата, за които важат определени правила, а неофициално, след като вече голямата фирма е спечелила дадена поръчка и преотдава за изпълнение на по-малки фирми на доста по-занижени цени, заради което пада и качеството“, обясни той. 

Относно заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата няма намерение да участва в сделката за българските активи на ЧЕЗ, Галев коментира:

„Очаквах подобно развитие на нещата. Това беше един вид за успокояване на духовете в един много напрегнат момент. Не вярвам, че някой в Министерство на финансите или в Министерски съвет сериозно обмисляше влизане в сделката“.

Галев акцентира върху носталгичните настроения в голяма част от обществото, която смята, че държавата е по-добрият собственик и това ще доведе до намаляване на сметките за ток например:

„Имайки предвид тези носталгични настроения сред обществото, това беше хитър ход за уталожване на страстите“. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени