Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметище за строителни отпадъци вдига село на протест

4
Снимка: Кети Тренчева

Жителите на благоевградското село Изгрев събират подписка с искане сметището за строителни отпадъци в непосредствена близост до къщите им да бъде затворено. Хората са притеснени от замърсяването на района, от липсата на контрол и от това, че сметището застрашително се разраства. Като крайна мярка те са готови да обявят гражданско неподчинение и да затворят пътя на камионите, извозващи отпадъците.

Сметището за инертни материали е превзело десетки декари от землищата на двете села Изгрев и Марулево. Освен строителни отпадъци в него има тонове полиетилен, пластмасови кофи от бои и лакове, стари мебели и стотици 
изхвърлени гуми от автомобили, заградени тук-там от каменни стълбове и бодлива тел. Три ромски фамилии са си поделили старите мебели от сметището, а за да се топлят в хладните утрини, си палят огън от дюшеци. В страни каруците очакват натоварването на материалите, които стават за продан - пластмаса, метал, плочки и тухли.

Контролът върху дейността на общинското депо за строителни отпадъци се извършва периодично от РИОСВ - Благоевград. Според изисканата от "Хоризонт" официална информация през 2016 и 2017 година нарушения и пропуски не са открити. Последните такива са констатирани през 2015 година, когато са направени и предписания за събиране на отпадъците извън сметището, които са били изпълнени в срок. В информацията се посочва, че сметището има ограда, но репортерска проверка показа липсата на такава. При проверките не е констатирано външни лица да извършват сепарация в депото, за мястото обаче на практика "се грижат" роми. 

Жителите на село Изгрев не за първи път поставят проблема със сметището, но този път са решени на радикални действия. 

"Ще направим стачка и ще блокираме пътя. Няма да пускаме никакви камиони. Нито един", заканват се местните.

Кметът на селото Йордан Китанов е алармирал нееднократно институциите за задълбочаващия се проблем и категорично застава на страната на хората. Би предприел по-категорични действия, ако районът на сметището попада в землището на селото, но в случая то е на границата между три села. Разказва, че миналата година са идвали гръцки медии да отразят замърсяването - през местната река мръсните води се вливат в Струма. Кметът Китанов сравнява сметището с шестетажна сграда.

В писмен отговор до "Хоризонт" от Община Благоевград посочват:

"Сметището в село Изгрев е с предназначение за инертни отпадъци. Експерти от Община Благоевград извършват проучвания, насочени към технически възможности и място, където да се преработват отпадъците. Търсят и добри практики от други градове. Община Благоевград ще засили контрола на извозваните отпадъци, които трябва да бъдат обезопасени и покрити“.

Повече за казуса чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна