Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клиника на колела“ продължава безплатните прегледи за измерване и оценка на растежа на децата 

Повечето синдроми, свързани с проблемен растеж, са или напълно лечими, или прогнозата значително се подобрява, когато навреме са разбере каква е причината и се вземат мерки

Продължава кампанията за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж при децата. Инициативата е на варненското дружество по ендокринология, като в следващите дни предстоят безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа във Велико Търново, Горна Оряховица и Габрово.
Кампанията, придобила популярност като "Клиника на колела", започна през миналата година, като даде възможност на десетки родители да заведат децата си на специализиран преглед - много от тях са били притеснени заради съмнения за нарушен растежен процес при техните деца, но трудно са намирали и информация по темата. Оказва се, че над две трети от децата с проблеми с растежа у нас не са диагностицирани заради неинформираност и на личните лекари. 


Д-р Росица Стойчева -  детски ендокринолог от Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" коментира темата в ефира на "Хоризонт", като направи и равносметка на проведения вече етап от кампанията:


"Радваме се на огромен интерес и голяма подкрепа. Дори сега при предстоящата кампания в Търново, Габрово и Горна Оряховица с нас се свързаха доброволци, които ни помагат при разпространението на информацията. До този момент ние сме минали 6 областни града, на преглед за оценка на растежа са минали 120 деца, като с проблемен растеж от тях са една трета. Останалите са или с друг проблем или са здрави.  От тази една трета, тези които са с проблеми на растежа, около 30 процента са насочени към клиниката за допълнителното уточняване. И към момента имаме седем дечица, които са с диагноза и те започват лечение според твоето заболяване".


Д-р Стойчева обясни и какво се крие термина проблеми в растежа  и кога е добре родителите да потърсят консултация:


"Когато едно детенце е по-ниско от своите връстници или когато расте по-бавно от собствения си темп, когато в продължение на година-две не сменя размера на дрешките си, когато е последно в редицата по физическо е добре да се потърси консултация със специалист.  Затова защото това може да не е проблем на растеж  - може детето да има собствен индивидуален ход на растежа, може генетичния му потенциал да е такъв, че то да е по-ниско от връстниците си, но може да се крие и проблем".
За щастие повечето синдроми, свързани с проблемен растеж са или напълно лечими, или прогнозата значително се подобрява, когато навреме са разбере каква е причината и се вземат мерки, подчерта д-р Стойчева. Наред с това обаче има и такива, при които, ако не се вземат мерки навреме, са опасни за живота. 

 
Клипче на кампанията, наречено "Да пораснеш голям", може да се види в мрежата за видеосподеляне ЮТюб. Информация за прегледите, които започват в неделя, е публикувана и в  интернет на страницата на кампанията и профила й във фейсбук. 


Повече по темата може да научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна