Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на млекопреработвателите срещу готвените промени за сепариране на производството в мандрите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Регулация в сектора с цел ограничаване на производството на имитиращи продукти не е необходима или по-скоро е недостатъчна. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Владислав Михайлов, заместник-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите:

"На обединения европейски пазар имитиращите продукти се произвеждат и се продават. В България, ако се допусне такова ограничение, чисто на национално законово ниво ще е сложно да бъде организирано. Преди около 5 години имаше един такъв опит, направиха такава една наредба. Тя беше обжалвана и Върховният административен съд разпореди, че наредбата е незаконосъобразна".

Ако ще се прави ограничение не този вид продукти, целта е да се ограничи тяхната консумация от крайните потребители, тоест не трябва само да ограничаваме производството, без да се предприеме някаква подобна мярка за търговията на такива продукти, допълни Михайлов:

"Считаме, че това е половинчата мярка и не би довела до друг резултат освен накърняване интересите на нашето производство за сметка на определени производители в страната и най-вече за сметка на конкурентни предприятия в близките държави като Гърция, Румъния. Вакуумът на пазара не търпи. Когато имаме бързане за някакъв продукт и този продукт може да се продава без всякакви ограничения, а ние не го произведем, ще се намери кой да го произведе".

Цялото интервю с Владислав Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени