Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По идея на ученици в село Драговищица беше открит паметник на загиналите във войните жители на селото

Красимир Каракачанов открива паметника на загиналите във войните жители на селото
Снимка: Министерство на отбраната

Как се пази паметта и дали е възможно наследството на едно несъществуващо училище да бъде памет за поколенията? Това е една история от костинбродското село Драговищица, където беше открит паметник на загиналите във войните жители на селото.

Евелина е студентка по туризъм в Пловдив, но преди 10 години заедно със своята учителка и още две деца започват проект:

"Искахме да имаме в селото паметник на всички загинали, а не само на част от тях. Разпитвахме в селото, искахме да ни разказват истории, за да не пропуснем някой, който е участвал. Събирахме информация. Тогава не успяхме, бяхме малки. Спечелихме една олимпиада във Варна, бяхме на първо място и 10 години след това паметникът е факт. От това се нуждаеше селото. Сега трябва да го пазим и почитаме" - казва Евелина.

Точно това, докато си малък да постигнеш нещо, което и големите хора не могат, е била и целта на учителката на Евелина – Мария Христова от вече закритото училище "Отец Паисий“ в село Драговищица:

"Тогава имаше олимпиада по гражданско образование. Децата правят проект по някой значим за тях проблем. Може да е странно, но за нашите деца значимият проблем беше, че са си забравили предците. Проектът, с който се явиха, се казваше "Да направим паметник“.

Военният министър Красимир Каракачанов, който дойде в село Драговищица за откриването на паметника, заяви:

"Това е смисълът на паметника – той ще подсеща бъдещите поколения, че животът не е само една кратка веселба, а животът е и служба на нацията и на отечеството".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна