Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балканвавилонци" – академик Луан Старова превърна и думите в герои на романа си

БНР Новини
Акад. Луан Старова (вляво) и акад. Антон Дончев на премиерата на българското издание на романа „Балканвавилонци“.
Снимка: БТА

В голямата зала на БАН беше представен романът „Балканвавилонци“ от македонския писател с албански произход, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата, дипломат, дългогодишен преподавател по френска литература в университета в Скопие и автор на романи, пътеписи, поезия и есеистика академик – Луан СнимкаСтарова. Своите размисли за книгата на македонския си колега сподели големият български писател академик Антон Дончев. В тържествената вечер взеха участие също председателите на македонската и българската Академии на науките академик Таке Фити и академик Юлиан Ревалски.

Балканската сага на Луан Старова включва 15 романа, преведени на повече от 20 езика. „Балканвавилонци“ е книгата, която надхвърля границите на белетристиката, науката и родовите спомени. Тя изследва човешките отношения, чувствата, културата и преди всичко съдбата на балканския човек. Големите специалисти по западноевропейски езици никога няма да имат удоволствието и предизвикателството на това уникално имане, което времето, историята, империите и социалните катаклизми са оставили във всеки от иначе различните балкански езици – общите думи. Онези думи, чрез които „лесно би могъл да се разбереш с комшиите и без да знаеш граматиката им“ – както отбеляза академик Антон Дончев. Дали думите, пристигнали на Балканския полуостров през вековете от персийския, арабския, турския ни разделят или сплотяват, е въпрос на друг диалог и на друго усилие – почти донкихотовско за двамата главни герои на „Балканвавилонци“, решили, че без чуждите думи децата на децата им ще могат да живеят в мир, хармония, а „бурето с барут“ ще се превърне в един по-добър свят. Но колко са ни чужди чуждите думи „в кръвоносната система на езика“? Между реалността и фантазията, между наследената библиотека и фамилната памет се развива действието в „Балканвавилонци“ в търсене на онзи ключ, който самият Старова споменава: „Трудно се намира ключ за отваряне на бравите на залостените балкански граници!”.

Това е четвъртата книга от Балканската сага на академик Луан Старова, на която може да се наслади и българската аудитория.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна