Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Бараков: Перспективите пред Западните Балкани са твърде смътни и неясни

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕНП Жозеф Дол направиха изявления пред медиите след края на срещата си в резиденция "Бояна".
Снимка: БГНЕС

Не бива да се подценяват настроенията в Западна Европа срещу присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз – настроенията както сред обикновените граждани, така и сред политическия елит. Това каза в предаването „Нещо повече“ доц. д-р Стоян Бараков, дългогодишен преподавател по международни отношения. Той акцентира върху усещането в Западна Европа и на нейните граждани, че присъединяването на Западните Балкани като цяло и на отделни западнобалкански държави е рисковано начинание, което ще изправи Западна Европа пред сериозни трудности:
   

„Действително съществува страх и този страх беше изразен още в началото на мандата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Сега той промени виждането си, но отиде в доста далечен времеви хоризонт – едва ли през 2025 година някоя западноевропейска държава ще бъде приета.“

„Европа не може да благоденства, ако не благоденстват и западнобалканските държави, не може един организъм, какъвто е ЕС, да бъде здрав, ако някой от неговите органи боледува, а Западните Балкани, въобще Балканите боледуват“, убеден е доц. Бараков.

Има много фактори, които правят перспективите пред Западните Балкани твърде смътни и неясни, подчерта преподавателят. Стоян Бараков не е съгласен с тезата, че разширяването ще върви въпреки всички трудности:

"По-скоро съм склонен да мисля, че ще се поставят нови и нови пречки пред процеса на разширяването."

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна