Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарните служби готови за пожароопасния сезон

Снимка: БТА

И това лято основната причина за пожарите, особено в горите, вероятно ще бъде почистването на земеделските ниви и пасищата. Две години между изпълнителната законодателна власт остава застопорен проблемът със сроковете за тези земеделски дейности, които предизвикват над 90 процента от горските пожари. 

С  над 85 процента обновена техника Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" декларира готовност за битка с пожарите и реакция при бедствия и кризи. Това заяви наскоро в Благоевград главен комисар Николай Николов. Част от пожарните автомобили с отпаднала необходимост са били предоставени на общините за  нуждите на доброволните отряди. 

"Нашата програма обаче беше по-мащабна - не със задача да подмени техниката, а по-скоро да придобием способности, каквито нямахме. Вече разполагаме с тежка инженерна техника, с транспортна техника, с високопроходими автомобили, с автомобили лодки-амфибии, наречени "четири сезона", разполагаме с капацитет за реагиране при инциденти с опасни вещества."  

Кадровият дефицит и оборудването на пожарникарите с лични предпазни средства е другият отдавнашен проблем, с който главен комисар Николов твърди, че се справя много добре:

"По отношение на личните предпазни средства не мога да кажа: "Край, решихме го завинаги." Това е процес, който, ако веднъж го прекъснеш, не можеш в близките години да го възстановиш. В такъв период се намирахме допреди седем-осем години. Този процес го обърнахме."

Ежегодно назначаваме повече пожарникари, отколкото напускат, което не се е случвало през последните десет години, категоричен е комисар Николай Николов. Ако се реализира програмата за тази година, по думите му недокомплектът ще бъде под 1%.  

95 процента от горските пожари през последните 7-8 години са причинени от земеделски дейности в близост до горските територии - почистване на пасища, ливади и ниви. Още преди две години от пожарната апелираха за промяна на сроковете за почистването на земеделските площи, които са обвързани с европейските и национални доплащания. Почистването трябва да става механично и то досега, а не в разгара на пожароопасния сезон, подчерта Николай Николов.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна